Bakgrund

Katarina träffade lusitanohästen första gången våren 2006 då ett korsningsponnysto skulle betäckas med en hingst som kunde ge något mera högrest och kraftfullt. Dåvarande hovslagaren tipsade om en hingst av rasen lusitano i Tärnsjö – U-Two. Våren 2007 föddes så Focus, en mycket trevlig och vacker liten hingst. Tyvärr skadades han som ettåring med förskjutning i nackkotorna som följd och hösten 2008 fick han avlivas. Men rasen hade hon fastnat för. För att stilla sorgen köptes då från Portugal det lilla svarta, fyraåriga och dräktiga stoet Zâmbia från uppfödaren Pedro Choy. Efter att ha sett bara en bild blev det affär. ”Hon knep mitt hjärta redan då, med manen på skaft och alldeles för tunn”. Väl hemma i stallet fick hon flera kommentarer om sitt vänliga sätt och Claes, som mest leder hästar in o ut ur stallet och fyller på foder fällde kommentaren ”hon är lätt att tycka om”. Den sista februari 2009 födde hon hingstfölet Eroz.
Hon blev sedan Katarinas fantastiska ridhäst och de utbildade sig i den klassiska ridkonsten med balans och lätthet. Ridkurser på Nobynäs för Claire Lilley (Claire-Lilley-Dressage) gjorde underverk med sits och ridning och Zâmbia fick beröm för att vara mycket känslig och lättlärd.

Med en så fin ridhäst och efter ett besök i Portugal med ridning på flera andra lusitanos vaknade tankar att låta andra människor lära känna dessa underbara hästar och även den klassiska ridningens lätthet. Sommaren 2009 köptes ytterligare två dräktiga lusitanoston varav den ena hade ett hingstföl vid sidan; Ebáno, som skulle bli en perfekt kompis till Eroz. De var bägge avelsvärderade till 72 poäng, mycket trevliga och dessutom ridna. Den ena lite ädlare och den andra av barockmodell. I augusti kom så Peróla med Ebáno och Ravina hem. Målet var att rida stona lätt under vintern, men Peróla var mycket tunn och omusklad och fick problem med en hovböld och Ravina gillade inte alls idén att bli ridhäst och vägrade ta ett enda steg under ryttare och protesterade fin genom att lägga sig på ridbanan 😊 Så under hösten och vintern fick vi pyssla, borsta och promenera för att acklimatisera dem till den nya miljön. Ravina blev under vårvintern riden i alla gångarter och Peróla fick fint hull. Den 28 april fick Peróla ett hingstföl som tyvärr var död när vi kom ut tidigt på morgonen. Ravina fick ett fint hingstföl den 10 juni, som fick namnet Figo. Och många fler lusitanohästar har det blivit på gården sedan dess.