Lisa Ingelsson

Lisa arbetar som instruktör och hästtränare på Rotbrunna sen maj 2023. 

Har bakgrund inom Parelli Natural Horsemanship och spenderat 1 år som lärling hos Bernie Zambail 6-stjärning PNH-instruktör i Schweiz. 

”Viktiga principer som jag tagit med mig från NH och hästar jag mött är att sätta relationen med hästen som första prioritet, samt bygga upp en tillitsfull kommunikation med hästen både från marken och från ryggen.”  

I NH strävar man efter att lära sig prata ”hästspråket” så som hästar gör med varandra i flocken, med hjälp av energi och kroppsspråk. Där stort fokus ligger på artighet, värme, ömsesidig respekt och harmoni. 

För att utveckla ett partnerskap och god relation med hästar, behöver vi förstå och reflektera över våra skillnader. Vad innebär det för hästar att vara bytesdjur? Hur pass påverkade är vi människor av den s.k rovdjurs-mentaliteten? Är vi tillräckligt medvetna om vilka beteenden vi behöver jobba bort i oss själva för att bete oss mer som en partner istället för ett rovdjur i hästens ögon? Hur vet vi att hästen mår bra i vår närvaro, utan känslor av stress, rädsla och otrygghet? Hur hjälper man en häst att bli en trygg och välmående partner? Det är viktigt för mig att värna om hästens psykiska och känslomässiga mående, lika mycket som hästens fysiska/kroppsliga mående.  

Utöver intresset för NH/hästpsykologi har Lisa stort intresse för den klassiska dressyren, och har främst inriktat sig på den franska skolans EDL-system som står för ”the school av ease” – läran om lätthet. Bygger på att skapa balans, bärighet, liksidighet, avslappning hos hästen med lätta hjälper. 

Lisa är leg. fysioterapeut/sjukgymnast och har tidigare jobbat inom primärvården och hjälpt människor bli av med eller hantera smärta i kroppen. Vill nu använda sina kunskaper om kroppen, biomekanik till att hjälpa människor optimera sin sits, balans, kroppsmedvetenhet i ridning  samt utveckla kommunikation och partnerskap med hästarna.